Tilfldig Billede
 
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » LED Lys
 
Artikler: LED Lys
Dur leds til noget

Der findes mange typer og kvaliteter af LEDs. Jeg har primært erfaring m. SMD LEDs - den type, der sælges som bånd/stænger og i spots og rør. I byggemarkeder herhjemme sælges ofte en type, som hedder 1210 m. ca. 170 lumen pr. meter inkl. strømforsyning til i omegnen af 90 kr - hold dig fra dem!

Til sammenligning har en af de mest populære typer til akvariebelysning, som kaldes 5630, op til 2.000 lumen pr. meter og kan købes på eBay for ned til 14 kr. pr. meter - hertil kommer så en strømforsyning, som til 1,5 meter koster ca. 20 kr.

philips-spektre

På illustrationen kan du se det synlige farvespektrum, som det ser ud opløst i et prisme. I midten forekommer farverne mest intense - dette passer med, at vi ser lys i dette område kraftigst.

Der er indføjet grafer for kold, neutral og varm hvid LED (i princippet er fordelingen af lyset den samme uanset hvilken type LED, du har, da de fremstilles efter samme princip). De tre grafer er forsøgt justeret i højden, så de viser den reelle indbyrdes forskel i mængden af de forskellige farver. For at vise LEDs overlegenhed ift. lysstofrør, er der indsat farvespektret for Osram 827, der hidtil har været regnet for et af de bedste plantelys grundet sit høje indhold af rødt.

Det korte af det lange er, at du opfylder planternes behov ved at vælge neutral hvid. Varm hvid giver noget mere rød, men planterne fremstår lidt unaturligt mørke, så det skal man kun vælge, hvis man er plantenørd.

Iøvrigt anses LED for bedre for både vores og dyrs syn, da det mere ligner det, vi er vænnet til gennem evolutionen, end lyset fra lysstofrør, hvor lyset er koncentreret i nogle få områder af spektret. Lysstofrør har endvidere lidt meget ultraviolet ift. hvad planterne egentlig har brug for.

Da man selv kan installere LED, og prisen er nede på i omegnen af 25 kr for LED til et 250-liters, og det sparer en del på el-regningen, kan det sådan set kun gå for langsomt med at skifte lysstofrørene ud med LED.

Nederst finder du et link til en tråd med meget mere om samme emne.


Hvad skal der til for at anvende LEDs

Såfremt du anvender SMD LEDs, har du kun brug for SMD LEDs'ene selv og en strømforsyning, der passer til. Det mest almindelige er 12 volts LEDs, men der findes også LEDs, som virker ved 24 volt og andre - til disse skal man da anvende en tilsvarende strømforsyning. De pt. mest effektive LEDs hedder 5630 - her skal du beregne ca. 18 W/m.

Hvis du anvender 12 Volts-typen, svarer 18 Watt til 1,5 A, og den strømforsyning, du anvender, skal således kunne levere 12 volt og minimum 1,5 A (ampere) pr. meter LED-bånd. Det er OK, hvis strømforsyningen er større, men mindre du'r ikke. Principielt kan du således anvende en hvilken som helst strømforsyning med det rigtige antal volt, sålænge den har minimum det nødvendige antal ampere.


Hvordan virker ledlys

Den korte version er, at en diode består af to (deraf 'di' i diode) poler - en plus og en minus. Polerne er indstøbt i en epoxy med en vis afstand imellem. Polerne er podet med specielle stoffer - f. eks. Galliumarsenid på den ene og noget andet på den anden. Når man sætter strøm til, springer elektroner og 'gemmer' sig i huller i de stoffer, der er podet med. Størrelsen af hullerne bestemmer bølgelængden på og dermed farven af det lys, der udsendes. Med denne teknik kan man således principielt blande alle farver. Dog prøver man at ramme de rene.

Hvide dioder har man ikke fundet ud af at lave. Enten kan hvid fremstilles ved at bruge 3 tæt-siddende dioder i rød, grøn og blå. Dette giver dog en række udfordringer. Den metode, der anvendes til 'vores' hvide dioder, er med en blå diode at belyse et lag fosfor, som dermed bliver hvidt. Ved at anvende forskellige typer af fosfor og i forskellige tykkelser, kan man da bestemme den resulterende hvide. Her er der dog også mange usikkerhedsfaktorer, så dioder angives næsten altid som værende i et interval på +-500 Kelvin (Kelvin angiver farvetemperaturen).

Jo flere watt, jo kraftigere dioder. Fra ca. 1 watt og opefter bliver dioderne så varme, at man skal sørge for køling. På f. eks. 5630-bånd er dioderne på 0,3 watt, og også her bør båndene kunne komme af med varmen for at forlænge levetiden, som ellers kan blive noget mindre end de 50.000 timer, man regner med. De 50.000 timer angiver, hvornår dioderne formodes at nå en effektivitet på 70-80% af den oprindelige - de brænder altså ikke af. 50.000 timer svarer til 11 års brug ved 12 timer om dagen.

 
Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
 
Brugerafstemning
Skal der være en besøgs-dag i klubben i februar måned

Ja det ville være rar
Ja det ville være rar
100% [1 Stemme]

Nej Tak
Nej Tak
0% [0 Stemmer]

Stemmer: 1
Du er ndt til at logge p for at stemme.
Pbegyndt: 14.01.14
Afsluttet: 06.12.14

Afstemningsarkiv
 
Replikboks
Du skal vre logget ind for at skrive en replik.

25-08-2017 15:29
Slås igen med danske karaktere, det virker igen Vred

23-02-2015 01:38
Har haft lidt problemer med de danske karaktere. det skulle være i orden igen. finder i problemer så skriv lige takker.

09-12-2014 19:45
Rigtig glædelig jul og et godt nytår
 
Begivenheder 6 Mneder frem

Ingen begivenheder.

 
Siden dannet p: 0.33 sekunder
2,256,815 Unikke besg