Tilfldig Billede
 
Artikler: Sydamerikanske tetra
Astyanax fasciatus

 

 
Fisken er den blinde form af karpelaksen Astyanax fasciatus.
Arten har ingen pigment og fremstår derfor nærmest lyserød i kropsfarven.

Levested: Lever i underjordiske huler i Mexico, Texas og Panama. Alle steder med god vandbevægelse og sandbund.

Vandtemperatur: 20 - 25 grader celsius

 

Ph: over 7

Førstegangsimport: 1951

Kønsforskel: Hannen er slankere end hunnen.

Føde: Spiser små insekter, larver etc.
Tager tørfoder - men behøver også frysefoder og levende foder.

 

Akvariet: Akvariet skal være min. 85 liter og indrettet så der er god svømmeplads. God vandbevægelse i form af cirkulationspumpe. Det er ikke nødvendigt med dunkel belysning - fisken er fuldstændig blind.

 

I Danmarks akvarium har man et biotopakvarie for denne fisk, indrettet som en underjordisk hule.

 

Opdræt: Relativt let. Hunnen opfodres og sættes derefter i opdrætsakvariet med 2 hanner. Akvariet behøver ingen planter, flere huler så hunnen kan gemme sig, Arten formeres ved 20 grader celsius. Fritleger. Ungerne vokser langsomt og fodres bedst op på Artemia. Ungerne fødes med øjne som dog hurtigt gror til.

 

Adfærd: Spiser små insekter, larver etc. En fredelig art der ikke bliver så stor 9 cm. 
Den går fint i selskabsakvariet, med andre fredelige, ikke for store arter. Orintere sig ved hjælp af lugtesans. Holdes i små grupper på min. 4 individer.

 


Gymnocorymbus ternetzi

Lever i langsomt flydende vandløb og bifloder, typisk hvor der er masser af planter, der hænger ud over vandet. Holdes bedst i et akvarium med planter langs bag og sideruder og i hjørnerne, lidt flydeplanter og god plads til at svømme. Ikke for kraftig belysning kan også være en fordel.

 

Opdræt: Æglæggere. I et akvarium med dæmpet belysning og vand, som har en pH på 6-6,5 og en temperatur på 27-28°C, kan man sætte et par eller en lille gruppe i leg. I akvariet bør der enten være fint løvede planter eller ynglemopper, som fiskene kan afsætte æggene i. Så snart æggene er lagt, bør forældrene fjernes. Ungerne klækker typisk efter 24-36 timer. Ungerne lever det første par døgn af blomme sækken.


Hemigrammus bleheri

H.bleheri er en typisk sortvands-tetra, der holder til i store stimer, hvor både den røde farve i hovedet og finnernes kontrastrige sort/hvide tegning bruges som signaler dyrene imellem. En fredelig stimefisk, der kan holdes sammen med andre fredelige tetraer samt evt. Corydoras-maller i bundregionen.

 

Akvarieforhold: En ikke helt let art, der skal holdes i ikke for små akvarier i stimer på mindst 8-10 stk. Arten kan ikke klare ophobning af affaldsstoffer i vandet, så man må med filtrering og periodiske, delvise vandskift sørge for at vandet altid har en god kvalitet. Arten kommer bedst til sin ret i et velbeplantet akvarium med skyggefulde steder, hvor den kan stå halvt i skjul, når den hviler.

 

Opdræt: Arten er ikke let at få i leg, men der har været opdræt af den i de sidste par år. Iflg. opdrætsrapporter leger arten helst i flok og akvariet må derfor ikke være for småt. Indret det med planter, giv masser af småt levende foder - Artemia nauplier er vel noget af det bedste du kan give dem, og sæt temperaturen op til 27/28oC. Arten er slem til at æde æggene kort efter legen, så man skal være på vagt og fjerne legeflokken, så snart man ser, at leg har fundet sted. Efter ca. 36 timer klækker æggene og ungerne er frit svømmende efter ca. 4-5 døgn.


Hyphessobrycon columbianus

Den colombianske tetra eller blå-røde colombianske tetra, Hyphessobrycon columbianus, er en fisk afcharacin familien. Den colombianske Tetra er hjemmehørende på det Rio Acandi´s afløbssystem iColombia, Sydamerika. Den colombianske Tetras levested har tendens til at være langsomt strømmende vandløb og bifloder.

Først for nylig introducerettil akvariet handel, er det et af de dyrere tetraer. De vil som regel kunne med de fleste andre akvariefisk og vil stime med andre former for tetra. De har imidlertid vist sig at chikanere mindre fisk på lejligheder.

 

Akvarieforhold:Den colombianske Tetra er generelt en hårdfør, fleksibel fisk og har en levetid på 3 til 5 år. Den æder alle gængse akvarium fødevarer såsom flagefoder, frosne og frysetørret mad og små levende foder. They  De foretrækker neutral ellersvagt surt vand på omkring 24-26 ° C. Selv om de har været kendt for at chikanere andre fisk, er sandsynligheden for dette sker, er stærkt reduceret, hvis de holdes i grupper på seks eller flere. Den colombianske tetra kan avles på samme måde som andre arter i slægten.

  

 


Hyphessobrycon erythrostigma

Denne populære tetra, blev først opdaget og beskrevet i 1949, Fowler. Første indførelse var i 1956, hvor den blev indført af Aquarium Hamburg, Tyskland.fra sit hjemsted ved Amazon flodens øvre løb i Colombia og Peru. 

Siden man begyndte at importere den, er blødende hjerte, som pop. navnet er på dansk – og i øvrigt også flere andre sprog, bortset fra svensk, hvor den har det lidt uhyggelige pop. navn "dolcksticks tetra" – blevet en populær akvarie fisk, som næsten hører til standardudvalget i de fleste akvarie- forretninger. Navnet skyldes den karakteristiske, blodrøde, plet, som den har lige ved hjertet.I naturen 

Lever i tætbevoksede små vandløb og bifloder. 

Synonymer: 

H. rubrisstigma, H. callistus rubrostigma 

I akvariet 

Minimum størrelsen er 100 liter, "minimum", betyder også her at det helst skal være større. 

Akvariet skal være tæt beplantet, men med frie svømmepladser. Der skal være rødder og sten som giver naturlige skjulesteder. 

Bundlaget skal være mørkt. Dette lader rigtigt dens skønhed komme til sin ret. 

Belysningen skal være svag. I naturen lever det blødende hjerte i mørke vande. 

Filtreringen skal være over tørv. 

Vandet skal være rent. H. erythrostigma har lev tolerance overfor dårlig vandkvalitet. Blødt vand med en temperatur, pH 5,6 – 7,2. dH 3 - 12. temperatur mellem 23oc og 28oc. [Overs. bem.: Temperatur angivelsen stammer fra flere tekster. Iflg. Kim DK, som har læst korrektur på artiklen skal temperaturen være 22o - 24oc. Se artiklen om Tetra pleje]Den går fint i selskab med andre fredelige fisk. Som eksempler kan nævnes: Andre tetraer, rasbora, danio, discus, dværggurami, levendefødende tandkarper og mange mallearter. Altså en rigtig ”tandlægens venteværelse” fisk.H. erythrostigma opholder sig i det mellemste vandlag. 

Der skal være en stime. DAU har nogle regler for stimers størrelse, men skal det være rigtig godt, så hold i en stime på mindst 20 under tilsvarende pladsforhold. Så vil selv konen elske dem. 

Det blødende hjerte må ALDRIG gå sammen med fisk, der kan finde på at nippe i dens lange finner. Kun fredeligt selskab tak! Samme hensyn som hvis du ville holde scalarer eller guramier. 

Foder 

Hyphessobrycon erythrostigma er ikke nogen kostforagter. Alt levende foder i passende størrelse tages. Flagefoder af god kvalitet er udmærket som supplement. 

Størrelse og levealder 

I en af de første beskrivelser af den skrev professor Günther Sterba, at den var 3,5 cm lang. Eksemplet nævnes for at vise, at videnskaben også kan tage fejl. De eksemplarer som Sterba så var fra en forsendelse af ungefisk, der netop havde nået denne størrelse. 

Størrelsen på fuldt udvokset Hyphessobrycon erythrostigma er 7 – 8 cm.Levealderen under gode forhold er 5 år. 

Han og hun? 


Paracheirodon axelrodi - Rød neon

Den øvre del af Orinoco floden og Rio Negro i grænseområdet mellem Brasilien, Colombia og Venezuela.

I stærkt brunfarvet vand i forgreninger til de større floder. Normalt trænger der ikke meget lys ned, både på grund af vandets farve og på grund af regnskoven, som dækker for størstedelen af solens lys. Fisken er, trods mange nybegyndere køber den, ret følsom overfor dårlig vandkvalitet.

 

Akvarieforhold: Viser sig fra sin bedste side, hvis man holder den i enten et tæt beplantet akvarium eller et akvarium, der minder om dens naturlige levesteder med lidt blade på bunden, lidt trærødder og i det mindste let brunligt vand. Lyset over akvariet bør ikke være for kraftigt, hvorfor man også bør vælge eventuelle planter, som kun er lidt lys krævende. Jævnligt vandskifte er en nødvendighed, hvis man skal holde fisken i god stand.

 

Opdræt: I et akvarium med meget blødt vand og så godt som intet lys, kan man sætte enten et par eller en lille flok på 4-5 hanner og lige så mange hunner. I akvariet bør der enten være fint løvede planter eller ynglemopper, som fiskene kan afsætte æggene i. Æggene klækker efter 24-36 timer. I de første 3-4 døgn efter klækningen er ungerne endnu ikke blevet frit svømmende og bruger tiden på at absorbere blomme sækken, som de har med ud af ægget. Når de bliver frit svømmende, skal de fodres med småt foder.

  

 

 
Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
 
Brugerafstemning
Skal der være en besøgs-dag i klubben i februar måned

Ja det ville være rar
Ja det ville være rar
100% [1 Stemme]

Nej Tak
Nej Tak
0% [0 Stemmer]

Stemmer: 1
Du er ndt til at logge p for at stemme.
Pbegyndt: 14.01.14
Afsluttet: 06.12.14

Afstemningsarkiv
 
Replikboks
Du skal vre logget ind for at skrive en replik.

25-08-2017 15:29
Slås igen med danske karaktere, det virker igen Vred

23-02-2015 01:38
Har haft lidt problemer med de danske karaktere. det skulle være i orden igen. finder i problemer så skriv lige takker.

09-12-2014 19:45
Rigtig glædelig jul og et godt nytår
 
Begivenheder 6 Mneder frem

Ingen begivenheder.

 
Siden dannet p: 0.13 sekunder
2,256,802 Unikke besg